Čerstvé květinové aranžmá nevydrží věčně, ale můžete podniknout několik jednoduchých kroků, abyste jeho krásu prodloužili alespoň o několik dní. Ve skutečnosti byste měli očekávat, že dlouhotrvající květiny, jako jsou karafiáty, chryzantémy a dokonce i růže, vydrží celý týden až deset dní. U jarních nebo cibulovitých květin, jako jsou kosatce, tulipány a narcisy, je třeba počítat s tím, že vydrží tři až pět dní.
Vaší první strategií, jak mít doma květinovou výzdobu co nejdéle, je pečlivý výběr zdroje těchto květin. Květiny by měly být zakoupeny od profesionálního dodavatele květin, který má pojištěno, že květiny byly sklizeny, zpracovány a odeslány podle všech osvědčených postupů z farmy k distributorům a nakonec k vám. Existuje několik osvědčených postupů péče o květiny a manipulace s nimi, z nichž nejdůležitější je udržování teploty 33-34 °C. Zdánlivě malé zpoždění při přepravě nebo dokonce umístění na nákladní auto vedle krabice s květinami, které nebyly předem chlazeny, může zvýšit teplotu květin v předmětné krabici o několik stupňů. Těchto několik stupňů znamená zkrácení životnosti květin ve váze o několik dní.
Jak již bylo řečeno, kromě nákupu u renomovaného a vzdělaného distributora květin toho nemůžete moc ovlivnit, takže předpokládejme, že s květinami, které jste obdrželi, bylo dobře zacházeno od farmy až po domov. Co nyní můžete udělat, abyste z již tak skvělé věci vytěžili co nejvíce?
Teplota
Květiny uchovávejte mimo dosah zdrojů tepla a přímého slunečního světla. Ačkoli není rozumné udržovat květiny doma v chladu jako v květinářství v chladničce, teplota přesto dělá velký rozdíl. Nikdy nevystavujte aranžmá na krytu radiátoru, nad ventilací topení, na televizoru nebo jiném spotřebiči, který vydává teplo, ani na okně, kde by prostor ohřívalo slunce.
Voda
Nezapomeňte pravidelně doplňovat vodu v nádobě. Správně zpracované květiny budou transpirovat po celou dobu pobytu ve vašem domě. Květiny budou potřebovat zdroj vody, aby se stonky, listy a okvětní lístky udržely svěží a plné vody.
Výživa
Na rostlině získávají květiny výživu pro svůj vývoj a růst z kořenů a z fotosyntézy. Mimo rostlinu se tento proces prakticky zastaví. Květ se však bude dále vyvíjet, poupata se budou otevírat a květy se budou rozšiřovat. Některé stonky dokonce pokračují v růstu. V řezané květině je určitá zásoba cukru nebo potravy, ale ne tolik, kolik bude květina potřebovat pro optimální výkon a barvu. K zajištění této potravy používají květinářství konzervační látky v roztoku do vázy. Když obdržíte květiny v krabici nebo volně ložené, měli byste obdržet také balíček konzervačního prášku. Postupujte podle pokynů pro míchání uvedených na obalu a připravte roztok do vázy, který prodlouží životnost vašich květin.
Bakterie
Voda ve váze nebo nádobě se může rychle proměnit v bakteriální polévku. Stačí pár zatoulaných kousků rostlinné tkáně a několik latentních bakterií. Přidejte trochu cukru z konzervačního prostředku a máte recept na zakalenou a zapáchající vodu. Problém není jen estetický. Bakterie ve vodě vytvoří ve stonku květiny zátky, které blokují průtok vody stonkem květiny. Kvalitní konzervační prostředek na květiny obsahuje antibakteriální látku, která tomu všemu zabrání. Jedno upozornění. Pokud nedodržíte pokyny pro míchání roztoku do vázy a nakonec vyrobíte příliš slabý roztok, může se stát, že dodáte dostatek cukru pro růst bakterií a zároveň nedodáte dostatek antibakteriálních látek, které by jejich růst zastavily. To je případ, kdy by byla lepší čistá voda bez konzervačních látek než nesprávně namíchaný roztok. Jakmile si všimnete, že se voda ve váze začala kalit, je čas vodu vylít, stonky opláchnout, čistě seříznout a vrátit je do vyčištěné vázy s čerstvou vodou. Už jen tento krok zdvojnásobí životnost vašich květin.