Co byste měli vědět před stavbou vlastního skleníku

Při plánování stavby vlastního skleníku je důležité prozkoumat a porozumět několika klíčovým faktorům. Bez ohledu na to, zda se věnujete novému koníčku, přijímání hostů nebo zakládání vlastního podniku, je nezbytné znát typ skleníku, který bude vyhovovat vašim potřebám. Správná volba skleníku je prvním krokem k úspěchu.

Dva základní typy skleníků

Existují dva základní typy skleníků: připojené a volně stojící. Připojené skleníky jsou buď nakloněné nebo rovnoměrné a jsou připojeny jako součást domu. Jsou pohodlné, protože umožňují snadný přístup z domu a jsou energeticky účinné, pokud jsou orientovány na jih nebo jihovýchod. Volně stojící skleníky poskytují větší flexibilitu při umístění a jsou obvykle cenově dostupnější na metr čtvereční.

Skleníkové soupravy a prefabrikované budovy

Skleníkové soupravy jsou k dispozici v různých velikostech, od malých přenosných staveb až po celoroční domy odolávající všem povětrnostním podmínkám. Důležitým faktorem je výběr typu prefabrikované budovy, která umožňuje snížení nákladů na architekty a stavitele. Prefabrikované sady jsou navrženy tak, aby odpovídaly potřebám prostředí skleníku a zahrnují všechny potřebné materiály a kování.

Rámy a krytiny skleníků

Při výběru stavebnice skleníku je důležité zvážit materiál rámu, který může být vyroben z oceli nebo dřeva, a krytinu, která může být ze skla nebo skleněných vláken. Existuje několik typů rámů a krytin, z nichž každý slouží jiným potřebám. Před výběrem je důležité zjistit, jaké jsou vaše konkrétní požadavky a případně se poradit se specialisty na stavebnice skleníků, abyste postavili kvalitní skleník.