Vytápění a umístění skleníků

Vhodné vytápění skleníku můžete řešit bez ohledu na to, kde ho postavíte. Nicméně, přemýšlení o vytápění skleníku před jeho stavbou nebo objednáním vám usnadní celý proces.

Zvažte klimatické podmínky

Při plánování vytápění skleníku je důležité vzít v úvahu klimatické podmínky. Chladné nebo extrémně horké oblasti budou mít odlišné požadavky na vytápění skleníku. Teplejší podnebí bude vyžadovat méně vytápění, zatímco chladné podnebí s dlouhou zimní sezónou bude vyžadovat větší pozornost v tomto ohledu. Také častá oblačnost ovlivní využití sluneční energie pro vytápění skleníku během dne.

Orientace skleníku a sluneční světlo

Orientace skleníku a množství slunečního světla, které na něj dopadá, hrají také roli v potřebě vytápění. Skleník s dostatečným množstvím slunečního světla bude mít menší požadavky na vytápění, ale stále bude nutné udržovat teplotu na správné úrovni pro růst rostlin.

Umístění skleníku a stínění

Pokud plánujete umístit skleník do oblasti, která je orientována na sever a dostává jen málo přímého slunečního světla, musíte tuto skutečnost zohlednit při plánování vytápění skleníku.

Vliv stromů a budov

Stromy a vysoké budovy mohou také ovlivnit sluneční světlo dopadající na skleník. Pokud jsou stromy nebo budovy umístěny tak, že zastínění nastává část dne, bude to mít dopad na vytápění skleníku.

Přizpůsobte se místním podmínkám

Potřeby vytápění skleníku se liší v závislosti na místě, kde se skleník nachází. Některé faktory nebudete moci ovlivnit, ale existují i faktory, které můžete zlepšit. Přizpůsobení se místním podmínkám vám může ušetřit peníze a usnadnit údržbu skleníku.