Bylinkové zahradnictví s kulinářskými, okrasnými a léčivými bylinkami

Bylinkářství je známé již po staletí a radost z bylinkové zahrádky je mnoha zahrádkářům dobře známá. I začínající zahrádkáři mohou dosáhnout kvalitních úspěchů, pokud začnou se základy a propracují se ke složitější bylinkové zahrádce. Můžete si založit bylinkovou zahrádku v nádobě nebo bylinkovou zahrádku v interiéru. Existují tři kategorie bylinek, které lze pěstovat ve vašich bylinkových zahrádkách: kulinářské bylinky, okrasné bylinky nebo léčivé bylinky.

Kulinářské bylinky pro koření a chuť

Účelem kulinářského pěstování bylinek je přidat koření a chuť do vašeho vaření. Kulinářské bylinky jsou bylinky, které se při vaření používají čerstvé nebo sušené listy. Mezi klasické kulinářské bylinky patří petržel, oregano, rozmarýn a bazalka. Možná budete chtít vysadit i šalvěj a tymián. Mezi bylinkami a kořením je rozdíl. Koření jsou semena, kořeny, plody, květy a kůra, zatímco kuchyňské bylinky jsou čerstvé nebo sušené listy.

Umístění a péče o kulinářskou bylinkovou zahrádku

Při úvahách o kulinářské bylinkové zahrádce je nejdůležitějším rozhodnutím umístění. Budete potřebovat slunné místo s minimálně šesti hodinami slunečního svitu. Čím více slunce bylinkové zahrádce dopřejete, tím více chuti se v bylinkách rozvine. Snažte se kulinářskou bylinkovou zahrádku umístit co nejblíže dveřím do kuchyně. Tím zajistíte, že bylinky budou používány denně.

Okrasné bylinky pro krásu a dekoraci

Okrasné bylinkové zahrady mohou být nejen praktické, ale také krásné. Slovem „okrasné“ máme na mysli, že hlavní současné využití je čistě dekorativní. Některé z těchto okrasných bylin mají dlouhou historii léčebného nebo kulinářského využití. Květináče s okrasnými bylinkami dodají balkonům nebo terasám barvu a texturu. Skvěle se hodí k obložení květinových záhonů.

Léčivé bylinky a jejich využití

Nyní se dostáváme k léčivým bylinám. Před rokem 1900 se léčivé byliny ve světe hojně používaly. Někdy v 60. letech 20. století ubývalo používání bylin jako lék.

Léčivé byliny působí na organismus třemi způsoby. Je známo, že léčivé byliny posilují orgán, aby se mohl sám uzdravit. Některé léčivé byliny očišťují tělo od toxinů a nemocí, zatímco jiné posilují imunitní systém, což pomůže zpomalit onemocnění.

Využití léčivých bylinek a důležité informace

Existuje mnoho způsobů, jak léčivé byliny používat, například nálevy, bylinné octy, masti, čaje a tinktury. Před zahájením jakéhokoli užívání léčivých bylin se nezapomeňte informovat u svého lékaře, zda se nebudou vzájemně ovlivňovat s léky, které v současné době užíváte.

Toto jsou některé základní informace o třech skupinách bylin. Naplánujte si bylinkovou zahrádku, vyberte si světlé slunné místo a bylinky zasaďte. Nezapomeňte, že bylinkovou zahrádku můžete vysadit do země, jako kontejnerovou zahrádku nebo jako vnitřní bylinkovou zahrádku.