Základy krmítek pro ptáky

Při nákupu krmítek pro ptáky zjistíte, že vaše možnosti jsou téměř neomezené. Možná si říkáte, jak se rozhodnout, co koupit. Zde je několik rad.

Snadnost použití

Nejdůležitějším faktorem při výběru krmítka je to, jak snadno se používá – jak pro majitele, tak pro ptáky. Chcete krmítko, které se snadno plní a které pojme přiměřené množství semen. Pokud s krmením teprve začínáte, hledejte krmítko, které vystavuje semena na odiv, protože ptáky láká pohled na potravu a na jiné ptáky, kteří se krmí. Pro začátek se skvěle hodí otevřený zásobník. Ujistěte se, že vaše krmítko má dostatek prostoru, aby ptáci mohli přijímat potravu, aniž by jim překážely výčnělky nebo ozdoby. Ptáci mají také rádi krmítka s vyvýšenou římsou nebo bidýlkem, kterého se mohou při jídle chytit.

Velikost

Když ptáci přilétají ke krmítku, chtějí potravu a rychle na ni čekají. Vyberte si krmítko s hlavním zásobníkem, které je dostatečně velké, aby se na něm najednou najedlo alespoň dvanáct ptáků. Doplňte ho krmítky typu násypky a trubky. Klenutá krmítka jsou skvělá pro drobné ptáky, jako jsou kuřátka. Krmítka uvnitř drátěných klecí poskytují malým ptákům místo k jídlu a klid bez konkurence špačků nebo jiných větších ptáků. Jakmile budete mít jedno nebo dvě velká krmítka, můžete přidat libovolný počet menších krmítek.

Kvalita

Ujistěte se, že je vaše krmítko pro ptáky dobře vyrobené. Robustní, jednoduché, ale krásné krmítko stojí více, než byste si mysleli. Počítejte s tím, že za krmítko, které vydrží roky, zaplatíte 30 až 75 eur.

Krmítka s podnosem (plošinou)

Nezbytnou výbavou krmítek pro ptáky je podnos (plošina) pod krmítkem. Měl by být dostatečně prostorný, aby ptáci měli dostatek místa pro sezení a aby se na něm neusazovalo příliš mnoho odpadků. Ideálně by měl být také snadno odnímatelný pro čištění a údržbu.

Závěr

Při výběru krmítka pro ptáky nezapomeňte brát v úvahu snadnost použití, velikost, kvalitu a přítomnost podnosu. Ať už se rozhodnete pro otevřené zásobníky, násypky, trubky nebo jiný typ krmítka, ujistěte se, že zvolené krmítko vyhovuje potřebám ptáků a zároveň bude vyhovovat i vám.