Jak prořezávat hrušně

Řez hrušní v raných fázích probíhá podle stejného schématu jako u jabloní. Ošetření založených keřů v zahradě je v podstatě stejné i u hrušní a jabloní. Existuje však několik bodů, na které je třeba upozornit.

Obecné informace

Hrušky obecně snesou silnější řez než jabloně, aniž by byly nuceny k nadměrnému růstu dřeva. Keřové stromy by měly být podporovány v tvorbě pevného rámce větví mírně tvrdým řezem v prvních letech. Tři nebo čtyři vhodně umístěné větve se prořežou tak, aby ze dvou dobře umístěných pupenů vzniklo 6 nebo 8 dalších větví, tento postup lze opakovat v roce v následujícím roce. Jakmile se vytvoří základní kostra stromu, měl by být řez mírnější, dokud strom nezačne plodit.

Protože hrušně mají obecně tendenci k volnějšímu růstu než jabloně, je nutné po zahájení plodnosti stromů často prořezávat ostruhové systémy, aby se podpořil růst nového dřeva.

Starší stromy

U starších stromů, které byly příliš důkladně prořezány, je vhodné výrazně snížit množství plodonosného dřeva a prořezat větve, aby se vytvořil nový přírůstek. Stejně jako u jabloní se provádí obnovovací řez, přičemž je třeba mít na paměti, že lze odstranit více dřeva, aniž by se vytvořil nadměrný nový přírůstek.

Odrůdy

Odrůdový habitus je důležitým faktorem, neboť některé hrušně mají mnohem vzpřímenější růst než jabloně. To je při silném řezu patrné zejména u odrůd Doyenne du Cornice, Fertility a Conference. Při řezu vedoucích větví na pupen pro prodlužovací růst je lepší řezat na pupen nad požadovaným pupenem směřujícím ven. Tento ven směřující pupen pak vyroste v širším úhlu a nežádoucí část se odstraní později.

Jiné odrůdy, jako Catillac a Beurre d’Amanlis, Conference, mají při lehkém řezu také tendenci k rozrůstání, a proto je lepší řezat na pupen směřující vzhůru nebo dokonce na pupen nad požadovaným pupenem směřujícím vzhůru a nežádoucí část později odstranit, jako tomu bylo dříve.