Podzimní údržba trávníku

Přála bych si, abych své zahradě dopřála trochu něžné podzimní péče o trávník. Dnes se dívám z okna na až příliš známou zimu. Sníh na Vánoce a pak několik dní tepla zanechává můj trávník náchylný k hrůzám mrazu po tání.

Trávník, o který se můžeme starat

V teplém jaru je snadné vyhrnout si rukávy a vytáhnout hrábě, provzdušňovače, rozmetadla a sekačky. Vždyť můžeme slavnostně odložit lopaty a sněhovou frézu! Nicméně, i když je jarní péče o trávník důležitá, dobrý podzimní program péče o trávník nám zajistí, že až přijde jaro, budeme mít trávník, o který se můžeme starat!

Podzimní péči o trávník jsem mohl začít posledním sečením. Zdálo se však, že tráva přestala růst… a tak jsem se sekáním přestal. Já hlupák! Závěrečné sečení, při kterém bych snížil nůž sekačky asi o půl centimetru, by mi pomohlo snadno realizovat zbytek mého plánu a připravilo by můj trávník na nástrahy zimy.

Trávník jako utrpení

Než jsem se nadál, můj podzimní plán péče o trávník se během větrného a deštivého podzimu rozmočil a rozfoukal. Péče o trávník by bylo utrpením. Tráva byla příliš dlouhá na to, aby se do půdy dostal i jemně mletý kompost, a já jsem si prostě nedokázala představit, jak se třesu v chladném podzimu, když plochou stranou zahradních hrábí rozprostírám osminku kompostu po mokrém dvorku.

Náš dub, krásný na podzim, je poslední v naší ulici, kdo shazuje listí, takže jsem s hrabáním počkala. Mezitím mi trávník pokrylo všechno listí sousedů a víte co? V době, kdy byl dub holý, byly podzimní deště neustálé a studené. Podzimní péče o trávník byla to poslední, na co jsem myslela! To polorozpadlé listí bude příští jaro pěkný nepořádek, který bude třeba uklidit, a navíc bude bránit prvním teplým slunečním paprskům a teplým jarním dešťům, které by se mé trávě určitě líbily!

Takže letos musí náš trávník „přečkat počasí“ a já budu trávit zimu přemýšlením, jestli si udrží energii, aby zvedl svá stébla ke slunci poté, co se prohrabe tou mokrou změť listí. Mám však podezření, že kvůli mému opuštěnému plánu podzimní péče o trávník budu až do léta zírat na hnědé skvrny.

Můj bojový plán

Ještě že je nový rok! Rozhodl jsem se, že svůj plán podzimní péče o trávník uskutečním příští podzim.

  • Naposledy posekám trávník, až si všimnu, že přestal růst.
  • Navrch trávník posypu tenkou vrstvou kompostu, ne proto, aby se zahřál (tak hloupá nejsem!), ale abych do půdy dodala poslední dávku živin!
  • Na holá místa vysypu kompost a znovu je oseju, abych jim dodala náskok pro jarní růst. 
  • Shrabat podzimní listí, aby moje tráva měla co největší šanci dostat svůj podíl na teplých jarních deštích a slunečních paprscích.