10 věcí, které můžete dělat v prosinci na zahradě

Chraňte své křehké rostliny. V ideálním případě by to mělo být provedeno již v listopadu před příchodem prvních mrazů (v závislosti na tom, kde v zemi žijete), ale prosinec je opravdu poslední šancí.

Obnovte úpravy terénu

V letních měsících vám rostliny na zahradě zaberou veškerý čas, proto je nyní ideální čas na obnovu úpravy terénu. Cesty pořádně vyčistěte, zejména věnujte velkou pozornost zastíněným místům, kde může mech způsobit, že cesta bude kluzká.

Chraňte venkovní kohoutky a potrubí

Pokud jste schopni izolovat přívod vody k vodovodnímu kohoutku a vypnout vodu, udělejte to a poté kohoutek zapněte, abyste vypustili veškerou zbývající vodu. Pokud to není možné, zabalte kohoutek a opožděné trubky do starých hadrů, ručníků apod. čehokoli, co je ochrání před nejnižšími teplotami.

Krmení a napájení ptáků

Volně žijící ptáci, kteří obývají vaši zahradu, nyní a v následujících měsících opravdu potřebují vaši pomoc. Přirozené zásoby potravy jsou na nejnižší úrovni a zdroje vody mohou zamrznout.

Zalévejte rostliny pod střechou

Pokud máte rostliny pod střechou (pod plachtami nebo ve skleníku), nezapomeňte je zalévat. Zalévejte však střídmě, protože rostliny v tomto ročním období potřebují méně vody, zatímco jsou převážně v klidu. Přemokření může vést k uhnívání rostlin.

Pokračujte v zimním okopávání

Na prázdných okrajích, a zejména na zeleninových záhonech, pokračujte v zimním okopávání, abyste zkypřili a provzdušnili půdu a odstranili převládající plevel. Při kopání zapravte do půdy organickou hmotu, abyste zlepšili kvalitu půdy. Vyvarujte se kopání za velmi vlhkého počasí, kdy je půda nasycená – to je důležité zejména u těžké jílovité půdy.

Prořezávejte ovocné stromy

Nyní budou všechny plody z vašich ovocných stromů a keřů sklizeny, věnujte čas jejich úpravě a potřebnému prořezání. Stejně tak nyní prořežte všechny dřeviny okrasných rostlin.

Zasejte rané plodiny

Pokud chcete mít nějakou ranou zeleninu, zasejte ji nyní pod kryt. Zkontrolujte balíčky s osivem, abyste zjistili, které z nich lze vysévat takto brzy.

Nakupte semena na nový rok

Většina semenářských firem dává k dispozici nové zásoby koncem listopadu nebo v prosinci. Udělejte si nyní čas na prolistování jejich katalogů nebo navštivte zahradnické webové stránky a nakupte semena, která chcete vysadit v novém roce. V lednu pak budete připraveni vyrazit.

Udělejte si přestávku!

Máte za sebou náročný rok, dejte si nohy nahoru do teplého pokoje s hrnkem horkého čaje a pozorujte déšť, který se venku snáší. Zasloužíte si odpočinek! A těšte se, že v lednu začnete znovu od začátku.