Zahradničení ve skleníku pro začátečníky

Pro každého zahrádkáře, který rád pracuje se svými rostlinami, je hostující skleník vítaným doplňkem pro rozšíření jeho koníčku. Zahradničení ve skleníku může být tak intenzivní nebo nenáročné, jak chcete, podle toho, jak moc se zahradničení věnujete a kolik peněz chcete do tohoto koníčku investovat. Vážní zahrádkáři, kteří chtějí rozšířit svůj zájem o skleníkové zahradničení, se mohou rozhodnout pro stálou stavbu na svém dvorku, případně pro něco, co zahrnuje cementový základ, integrované dveře a okna a systém automatického větrání pro regulaci teploty. Na druhém konci spektra jsou začínající zahrádkáři nebo hobby zahradníci, kteří chtějí pěstovat rostliny v interiéru během zimních měsíců nebo na jaře založit semena v interiéru, aby měli náskok před letní vegetační sezónou. Na tuto základní formu skleníkového zahradničení se zaměříme v tomto článku.

Základní skleníkové zahradničení

Základní skleníkové zahradničení obvykle začíná v interiéru s dočasnou konstrukcí, kterou lze postavit, když je potřeba, a odstranit, když není potřeba. K tomuto účelu dobře poslouží levná sada regálů za předpokladu, že máte prostor pro její zřízení. Další konstrukcí může být nepoužívaná stolní deska nebo starý pracovní stůl. Pokud kupujete něco nového pro účely zahradničení v interiéru, hledejte konstrukci, která je lehká a kterou lze snadno rozebrat pro uskladnění. Pokud máte možnost, zvažte koupi plastové konstrukce, abyste mohli snadno setřít nahromaděné nečistoty nebo vodu.

Výběr místa a osvětlení

Dále se budete muset porozhlédnout po svém domě a určit, kde bude police nebo stolek umístěn. Pokud máte slunné okno, na které dopadá denně alespoň 6 hodin přímého slunečního světla, je to ideální. Teplá, slunná arkýřová okna orientovaná na západ nebo jih obvykle splňují tato kritéria. Pokud takové okno nemáte, budete muset zvážit použití pěstebního světla. To bude vyžadovat speciální žárovku, která vydává plné spektrum světla podobné slunečním paprskům. I když světlo vyzařované těmito žárovkami rozhodně nebude vašim očím připadat jako přirozené sluneční světlo, pro rostliny je prakticky stejné. Pěstební světla lze obvykle poměrně levně zakoupit v obchodech s domácími potřebami nebo v zahradnických centrech a poté je lze doma našroubovat do vlastního svítidla.

Správné umístění světla

Při nastavování pěstebního světla je důležité zavěsit světlo co nejblíže k rostlinám. Zejména pokud světlo používáte k zakládání semen, budete chtít umístit světlo do vzdálenosti jednoho až dvou centimetrů od samotných sazenic. Pokud umístíte světlo příliš daleko, sazenice vyrostou vysoké a vřetenovité místo silných a statných.

Prostředí skleníku

Vnitřní skleník může být vybaven vinylovým krytem, který pomáhá udržet teplo nebo vlhkost, nebo můžete jednoduše použít vnitřní prostředí svého domova jako prostředí skleníku. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí 75 až 85 stupňů, proto si vyberte místnost ve vašem domě, která je teplejší než ostatní. Pokud místo slunečného okna používáte pěstební světlo, nebudete tolik omezeni v možných místech, která si můžete od svých rostlin vybrat. Pokud používáte pěstební světlo a snažíte se určit teplé místo ve svém domě, zvažte místnost v patře a/nebo vertikálně vysoké místo v místnosti, například na vrcholu vysoké police nebo vysoké skříně. Teplo stoupá vzhůru, takže nejvyšší místo ve vašem domě by mělo být zároveň místem s nejvyšší teplotou.

Závěr

Pokud jste začínající zahrádkář, který se zajímá o zahradničení ve skleníku, nenechte se zastrašit a zkuste to. Začít s pěstováním v interiéru je snadné a nestojí to mnoho peněz. S trochou času a minimální investicí můžete rozšířit svůj zahradnický koníček, vypěstovat více rostlin a v chladnějších měsících dát zabrat svému zelenému palci!