Pěstování těch nejlepších fazolí

Zahrádkáři, kteří ještě nikdy nezkusili pěstovat fazole, přicházejí o skvělou zeleninu, která se snadno pěstuje a je velmi produktivní. Vyskytují se v tolika barvách, tvarech a velikostech, kolik si jen dokážete představit, a bez ohledu na to, jak velká nebo malá je vaše zahrada, je pravděpodobné, že existuje fazole, která bude vyhovovat vašim potřebám. Ani zahrádkáři, kteří jsou s letošní výsadbou trochu pozadu, se nemusí bát. Fazole lze sázet ještě v červnu, abyste měli slušnou sklizeň v pozdním létě. Stačí několik jednoduchých kroků a budete na nejlepší cestě k vypěstování nejlepších fazolí v historii.

Fazole patří do čeledi bobovitých, skupiny rostlin vázajících dusík. To znamená, že mají jedinečnou schopnost čerpat dusík ze vzduchu a ukládat ho do půdy. Z tohoto důvodu se dusíkomilným rostlinám, jako jsou rajčata, obvykle daří na místech, kde v předchozím roce rostly fazole. Chcete-li získat mimořádně zdravé a vitální rostliny, navlhčete semena a před výsadbou je natřete dusíkatým inokulantem. Dusíkatý inokulant je černá, zrnitá látka, která pomáhá rostlinám v raných fázích růstu. Je velmi levný a najdete ho ve většině specializovaných zahradnických obchodů. Pokud vám na konci sezóny zbyde dusíkatý inokulant, vyhoďte jej. V příštím roce ho už nebudete chtít použít, protože většina bakterií do té doby odumře. Dusíkatý inokulant je vhodný pouze pro jednu vegetační sezónu.

Fazolové rostliny obecně spadají do jedné ze dvou kategorií: keříčkové a tyčkové. Keříčkové fazole jsou nízké, bujně rostoucí rostliny, které obvykle dorůstají do výšky zhruba po kolena. Jsou známé svou vysokou produktivitou, obvykle poskytují několik sklizní během dvou až tří týdnů. Postupné výsadby keříčkových fazolí poskytují nepřetržitou sklizeň po celé léto. Lusky sbírejte denně, aby rostliny byly co nejproduktivnější. Jakmile rostliny přestanou plodit, je obvykle nejlepší je ze zahrady odstranit úplně. Dbejte na to, abyste s rostlinami nemanipulovali a nesbírali lusky za vlhkého počasí, protože se tím šíří choroby.

Fazole na pólech

Fazole na pólu se vyrábějí ve stejných velikostech a odrůdách jako keříčkové fazole; jedná se však o popínavou rostlinu, která roste na mříži nebo jiné konstrukci. Fazolové lusky jsou známé jako bujné rostliny a velké plodiny. Při výsadbě je dobré jít dopředu a zároveň instalovat mříž nebo jinou podpůrnou konstrukci, protože rostliny porostou velmi rychle. Fazole na pólech budou zpravidla plodit déle než keříčkové fazole, pokud se lusky sklízejí, dokud jsou velmi mladé.

Kategorie fazolí

Kromě dvou základních kategorií keříčkových a tyčkových fazolí lze rostliny fazolí rozdělit do dalších dvou kategorií: luskovité a luskovité. Fazole snap jsou ty, jejichž lusky jsou jedlé. Při jejich sklizni je obvykle chcete využít co nejrychleji, dokud jsou ještě čerstvé. Pokud je to možné, spotřebujte je ještě v den sklizně. Fazolky jsou výborné dušené, pečené, smažené nebo i syrové a jsou také dobrou volbou, pokud chcete část čerstvé zeleniny zavařit.

Naproti tomu lusky jsou obklopeny tvrdými, nejedlými lusky, které je třeba před konzumací odstranit. Pinto, černé, červené a ledvinové fazole jsou příklady fazolí ve slupce. Sklizeň těchto rostlin je poněkud odlišný proces. Před sklizní je třeba nechat lusky dozrát a uschnout ještě na rostlině. Počkejte, až lusky zhnědnou a rostlina začne odumírat. Poté celou rostlinu vytáhněte ze země a dejte ji na teplé místo, aby mohla zhruba týden schnout. Poté můžete lusky otevřít a vyjmout jednotlivé fazole. Rozložte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 175 °C na 15 až 20 minut. Tím se zahubí případní škůdci. Nakonec můžete sušené fazole skladovat ve vzduchotěsných nádobách. Až je budete chtít použít, nechte je přes noc rozmočit ve vodě a uvařte je jako obvykle.

Závěr

Fazole jsou skvělým doplňkem každé domácí zeleninové zahrady. Pokud jste je ještě nikdy nepěstovali, vyzkoušejte je! Balíček semen vás bude stát nanejvýš pár dolarů a získáte kila čerstvých plodin k jídlu, zavařování nebo sušení. Každý, kdo někdy ochutnal doma vypěstované fazole, ví, že výsledek rozhodně stojí za námahu.