Ořezávání a prořezávání stromů: Jak se liší?

Vzrostlých a rostoucích stromů je v celé zemi mnoho téměř v každé čtvrti. Pokud majitelé domů pravidelně nedodržují správné postupy péče o stromy, mohou jim hostující stromy způsobit vážné škody na majetku a samotné stromy mohou skončit ve špatné kondici a zdravotním stavu.

Většina těchto stromů může potřebovat určitý ořez a některé mohou vyžadovat závažné prořezání stromů. Jaký je však ve skutečnosti mezi těmito dvěma pojmy rozdíl?“ Mnoho majitelů domů, dokonce i někteří poskytovatelé služeb pro stromy tyto dva pojmy prostě používají zaměnitelně. Přísně vzato jsou však prořezávání a ořezávání stromů ve skutečnosti odlišné, i když úzce související procesy.

Ořezávání stromů si můžete představit jako „úpravu“ stromu nebo jeho tvarování podle návrhu, který máte na mysli. Zaměřujete se spíše na vnější obvod stromu a odstraňujete většinu nových přírůstků listů nebo malých větví na vnější části stromu. Prořezávání stromů naopak znamená prořezávání stromu za účelem odstranění nemocných větví a odumřelých větví. Obvykle zahrnuje odříznutí vybraných větví zpět k novému přírůstku, k větší větvi nebo k samotnému hlavnímu kmeni.

Zjednodušeně řečeno, ořez stromů je spíše zákrok prováděný z estetických důvodů, zatímco prořezávání stromů se provádí především z bezpečnostních a zdravotních důvodů. Prořezávání z bezpečnostních důvodů spočívá v tom, že se odřezávají větve, které by mohly spadnout na člověka nebo na část vašeho domu či pozemku. Prořezávání stromu z důvodu zachování jeho zdravotního stavu obvykle zahrnuje odstranění větví napadených hmyzem nebo ztrouchnivělých a prořezání koruny pro lepší průchod vzduchu. Stromy můžete prořezávat také proto, abyste podpořili tvorbu plodů u plodonosných stromů a podpořili kvetení u kvetoucích stromů.

Konečné rozhodnutí o tom, zda strom potřebuje ořez nebo prořez, by mělo záviset na typu stromu a na problémech, které s ním můžete mít. Další tipy pro péči o stromy získáte, když se poradíte s poskytovatelem prořezávání nebo ořezávání stromů.