Pěstování zeleniny ze semen

Pokud patříte k mnoha lidem, kteří se letos chystají pěstovat zeleninu, jedno z prvních rozhodnutí, které budete muset učinit, je, zda si rostliny vypěstujete ze semen, nebo si koupíte přesazené rostliny ze školky. V tomto článku prozkoumáme výhody a nevýhody obou metod a poskytneme základní návod, jak založit vlastní rostliny ze semen.

O čem rozhoduje volba mezi semenem a přesazenými rostlinami?

O tom, zda začít pěstovat rostliny ze semen, rozhodují především dva faktory. Prvním je čas. Založení semen vyžaduje jistě větší investici času a úsilí než nákup přesazených rostlin. Vědomí, že jste si rostliny vypěstovali sami od samého počátku, je však také docela uspokojivé. Druhým hlavním hlediskem jsou náklady. Nákup semen je mnohem ekonomičtější než nákup mladých rostlin.

Začínáme pěstovat vlastní rostliny ze semen

Stručně řečeno, pokud máte čas a chuť, je pěstování vlastních rostlin ze semen velmi přínosný a ekonomický způsob, jak založit zeleninovou zahradu.

Pěstování semen ve skleníku

Většina odborníků na zahradničení se shodne na tom, že nejlepší metodou zakládání semen je ve skleníku. Pokud nejste připraveni investovat do velkého venkovního skleníku, zvažte menší přenosnou jednotku, kterou můžete umístit na terasu nebo terasu. K dispozici jsou také malé vnitřní skleníky, které nezabírají více místa než police nebo deska stolu a jsou ideální pro městské zahrádkáře, kteří mají málo místa.

Pěstování semen bez skleníku

Je možné, i když někdy náročnější, založit semena v interiéru bez pomoci skleníku. Posledním důležitým krokem při pěstování vlastních rostlin ze semen je otužování před přesazením ven.

Závěr

Dodržováním těchto rad a notnou dávkou trpělivosti může každý zahrádkář úspěšně založit vlastní zeleninu ze semen. Tento proces je sice časově náročný, ale také velmi uspokojivý a odměnou vám budou desítky mladých rostlin za zlomek ceny, kterou byste zaplatili za jejich nákup ve školce nebo zahradním centru.