Pěstování nejlepších paprik

Papriky – teplomilná zelenina s výzvami. Papriky jsou teplomilnou zeleninou, která může být někdy vybíravá a obtížně se pěstuje. Pěstování zejména v mírném podnebí. Papriky vyžadují dlouhé vegetační období a teplé teploty v určitém rozmezí, aby se jim plně dařilo. Existují dva druhy paprik: sladké a pálivé. Sladké papriky mají tvar zvonu a jsou v různých barvách od zelené a červené až po fialovou a dokonce bílou. Pálivé papriky jsou menší a tenčí a mají odstíny zelené, žluté a červené. Ačkoli domácí pěstování paprik může být někdy obtížné, pro domácího zahrádkáře to není nemožná rostlina. V tomto článku vám poskytneme několik tipů, které vám pomohou vypěstovat ty nejlepší papriky vůbec.

Papriky lze zakoupit buď jako mladé rostliny ze školky, nebo vypěstovat v interiéru ze semen. Obě metody jsou naprosto přijatelné; záleží jen na tom, kolik času a úsilí chcete do svých rostlin vložit. Pěstování rostlin ze semen má několik výhod. Pro začátek, jeden balíček obsahuje dostatek semen pro obrovskou zahrádku s rostlinami paprik a obvykle jej lze pořídit za méně než 50 korun. Na druhou stranu mladé rostliny paprik zakoupené ve školce vás budou stát přibližně stejnou částku za jednu rostlinu. V závislosti na tom, kolik rostlinek chcete, můžete pěstováním ze semínek ušetřit poměrně dost peněz. Za druhé, pokud chcete vyzkoušet některé neobvyklé odrůdy paprik, budete si s největší pravděpodobností muset objednat semena a vypěstovat si je sami. Ve školkách budou téměř vždy k dispozici sladké papriky, jalapeňo a banánové papriky jako mladé rostliny, ale jen zřídkakdy budou mít k dispozici obskurnější odrůdy, jako jsou maďarské žluté voskové papriky, anaheimské papriky a papriky Serrano.

Při výsadbě paprik je důležité, abyste rostliny nevysazovali příliš brzy. Výsadba paprik v době, kdy jsou noci a dny ještě chladné, bude téměř jistě znamenat malou nebo žádnou úrodu. Pokud noční teploty mohou klesnout pod 55 stupňů Fahrenheita, pak je ještě zima na vysazování rostlinek paprik do země. Pokud se papriky vysadí příliš brzy, budou zakrnělé a vůbec neporostou.

Papriky se dobře hodí k pěstování v nádobách, takže pokud jste městský zahrádkář s velmi malým prostorem, zvažte vysazení několika paprik v atraktivních květináčích na balkoně nebo terase. Pokud rostliny hnojíte, nezapomeňte přejít na hnojivo s vysokým obsahem fosforu a draslíku, jakmile začnou nasazovat plody. Častou chybou, kterou dělá mnoho zahrádkářů, je hnojení příliš velkým množstvím dusíku, což má za následek krásné, bujné rostliny, ale velmi málo paprik.

Při manipulaci s rostlinami paprik buďte šetrní. Stonky rostlin jsou velmi citlivé a při nešetrném zacházení se mohou snadno poškodit. To je důležité zejména tehdy, když jsou rostliny mladé a přesazují se. Je to však třeba brát v úvahu i při sběru plodů. Na rozdíl od jiných plodin papriky z rostlin nepadají a neodstraňují se snadno. Mnoho zahrádkářů má nejprve tendenci za papriku tahat nebo se s ní přetahovat, dokud se z rostliny neodtrhne. To je nesprávné a může to mít za následek poškození rostliny, která přestane plodit. Mnohem lepší je mít po ruce zahradnické nůžky a papriku jednoduše odstřihnout od rostliny za stopky jednotlivých plodů.

Papriky vyžadují k plnému rozvoji velmi dlouhé vegetační období, 70 až 90 dní trvale teplého počasí v závislosti na odrůdě, kterou pěstujete. To může být pro některé zahrádkáře frustrující, zejména pro ty z nás, kteří žijí v chladnějším podnebí. Jedním z dobrých řešení je skleník nebo pařeniště. Pokud máte to štěstí, že na zahradě již skleník máte, zvažte, zda byste neměli začít pěstovat papriky o měsíc nebo dva dříve ve skleníku, než je vysadíte ven. Díky tomu bude úroda paprik dříve v roce.

Pokud nemáte na zahradě místo pro velký skleník nebo prostě nechcete tak velkou investici, zvažte malý vnitřní skleník nebo přenosný skleník, který lze používat uvnitř i venku. Tyto jednotky jsou snadno dostupné ke koupi v mnoha katalogových a internetových obchodech a umožňují vám začít se semeny dříve v roce a přivést rostliny do větší a pevnější velikosti, než je přesunete ven. Existuje mnoho sad vnitřních skleníků, které jsou dostatečně malé, aby se vešly na desku stolu nebo okenní parapet, což je ideální řešení pro ty z nás, kteří nejsou obdařeni velkým prostorem.

Je sice pravda, že papriky nejsou nejjednodušší domácí zeleninou, ale za tu námahu stojí. Zejména pokud zahradničíte, abyste ušetřili, jsou papriky vynikající plodinou, protože při nákupu v obchodě s potravinami jsou obvykle poměrně drahé. S trochou péče a úsilí může každý zahrádkář překonat problémy s pěstováním této náročné zeleniny a získat bohatou úrodu domácích paprik!