Zahradničení v ekologickém zemědělství

Ekologické zahradničení je úplně stejné jako běžné zahradničení s tím rozdílem, že se nepoužívají syntetická hnojiva ani pesticidy. To může ztížit některé aspekty, jako je kontrola nemocí, hmyzu a plevele. Ekologické zahradničení také vyžaduje větší pozornost věnovanou půdě a mnoha potřebám rostlin.

Příprava půdy a kompost

Ekologické zahradničení začíná u půdy. Zahrádkáři musí do půdy pravidelně přidávat organické látky, aby půda zůstala produktivní. Kompost je ve skutečnosti nezbytný pro zdraví a pohodu ekologicky pěstovaných rostlin. Kompost lze vyrobit z listí, odumřelých květin, zbytků zeleniny, slupek ovoce, posekané trávy, hnoje a mnoha dalších věcí. Ideální půda má tmavou barvu, nasládlou vůni a je plná žížal. Některá půda může potřebovat více přírodních přísad, než může poskytnout běžný kompost, například kostní moučka, kamenné fosfáty nebo zelený písek. Jednoduchý půdní test vám ukáže rovnováhu pH a určí, které živiny budete potřebovat.

Kontrola hmyzu

Jednou z věcí, která nutí i zahradníky, kteří to s ekologickým zahradničením myslí velmi vážně, sáhnout po pesticidech, je hmyz na rostlinách. Nejlepším způsobem, jak se rostlinám proti hmyzu bránit, jsou preventivní opatření. Jedním z nich je zajistit, aby rostliny byly zdravé a nebyly příliš vlhké nebo suché, protože hmyz obvykle napadá nezdravé rostliny, a pokud jsou zdravé, často mohou drobná poškození hmyzem přerůst. Různorodost druhů rostlin je dobrý nápad, aby škůdci určitého druhu rostlin nezničili celou zahradu.

Hmyzí predátoři

Snad nejlepším způsobem obrany proti hmyzu je učinit zahradu lákavou pro hmyzí predátory, jako jsou berušky, ptáci, žáby a ještěrky. Toho můžete dosáhnout tím, že budete mít v blízkosti zdroj vody nebo budete pěstovat rostliny, které lákají hmyz živící se nektarem. Dalšími nápady jsou lepové pasti, zábrany a rostlinné obojky. Existují také některé předměty pro domácnost, které zabraňují proti hmyzu, například insekticidní mýdla, česnek a pálivá paprika.

Péče o rostliny a kontrola chorob

Chcete-li se v ekologickém zahradnictví vyhnout chorobám rostlin, vybírejte rostliny odolné vůči chorobám a vysazujte je v jejich nejlepších podmínkách. Mnoho chorob se šíří kvůli stálé vlhkosti a špatné cirkulaci vzduchu, takže místo vaší zahrady a způsob jejího zavlažování může pomoci zajistit se proti chorobám.

Kontrola plevelů

Plevel může být nepříjemnou a frustrující součástí ekologického zahradničení. Jako bariéra proti plevelům může fungovat organický mulč, ale pro ještě lepší ochranu vložte pod mulč vrstvu novin, stavebního papíru nebo lepenky. Lepek z kukuřičné moučky zpomalí růst plevelů, pokud jej rozprostřete na začátku sezóny před výsadbou, stejně jako solárium. Vždy také funguje staromódní umění okopávání a ručního vytrhávání. Vaší nejlepší sázkou v prevenci plevelů je vytrvalost. Dobře mulčujte a vytrhávejte a okopávejte, co se dá. Po několika sezónách můžete plevel porazit nadobro.

Ekologické zahradničení je vynikajícím způsobem, jak zajistit, aby vaše rostliny byly prosté všech pesticidů a při správné péči byly co nejzdravější. Ekologické zahradničení sice vyžaduje o něco více času a péče než běžné zahradničení, ale poté, co se zahradníci naučí pracovat a přijdou na všechny zvláštnosti své zahrady, se rozhodně vyplatí věnovat mu čas navíc.