Výběr zavlažovače trávníku – ruční nebo automatický?

Stejně jako u mnoha jiných věcí v dnešní době, i u postřikovačů trávníku se dá volba typu postřikovače trávníku zúžit na jednu věc, která spočívá v tom, zda si vybrat ruční postřikovač trávníku, nebo automatickou verzi. V tomto článku se podíváme na některé výhody a nevýhody obou typů a na některé aspekty, které je třeba mít na paměti při výběru zavlažovacího systému pro váš trávník.

Manuální zavlažovací systém

Pokud se rozhodnete, že je pro vás vhodný manuální zavlažovací systém, musíte si uvědomit, že budete muset strávit poměrně hodně času tím, že budete zajišťovat, aby se zavlažovač zapnul, kdykoli je to potřeba. V létě to může být jednoduše tak, že jej ráno zapnete a večer vypnete, ale v jiných ročních obdobích budete muset zavlažovací systém zapínat a vypínat několikrát během dne. Pokud máte dostatek času, nemusí to být problém, ale pokud jste zaneprázdněni, musíte si to dobře rozmyslet.

Dobrou vlastností manuálního systému je, že můžete velmi snadno ovládat průtok vody, což znamená, že můžete trávníku nebo květinám dopřát přesně tolik vody, kolik potřebujete, a také můžete systém vypnout, abyste ušetřili vodu, když se vám to hodí.

Automatický zavlažovací systém

Pokud se rozhodnete pro automatický zavlažovací systém, zjistíte, že péčí o zavlažování trávníku nemusíte trávit vůbec žádný čas, protože systém vše udělá za vás. Skvělé na automatickém zavlažovacím systému je, že na údržbu trávníku můžete po většinu času jednoduše zapomenout a systém se o něj postará. Některé systémy jsou skutečně vybaveny senzory, které dokáží vyhodnotit, zda trávník v určitou dobu potřebuje zavlažovat, nebo ne.

Nevýhodou automatického systému je, že nemáte takovou kontrolu nad průtokem vody jako u manuálního systému, a pokud si opravdu chcete zachovat kontrolu, možná byste měli zvážit, zda je automatický zavlažovací systém pro vás vhodný.

Než se rozhodnete, který je pro vaše potřeby ten nejlepší, věnujte čas prohlídce různých zavlažovacích systémů, které jsou na dnešním trhu k dispozici.