Půdopokryvné rostliny – nádherná kombinace pro malé prostory

V malých prostorech, jako jsou úzké záhony lemující cesty nebo vchody do domů, je důležité vybrat vhodné půdopokryvné rostliny. Ty by měly být vizuálně jemné, mít jemnou strukturu listů a být měkké na dotek. Zde je skupina takových rostlin, které vytvářejí uspokojivou zahradní kompozici, a to jak jednotlivě, tak ve vhodné kombinaci.

1. Lotus berthelotii (Papouščí zobák): Velmi nízká rostlina s mimořádně jemnými, měkkými, stříbřitými listy a nápadnými tenkými, červenými květy. Tato rostlina vytváří příjemný kontrast na malých prostorech.

2. Dichondra argentea: Rostlina s jemnými, stříbrnými listy a kulatým tvarem. V kombinaci s Lotus berthelotii vytváří jemný kontrast a esteticky působí.

3. Erodium reichardii (Cranesbill): Rostlina s ještě menšími listy než Dichondra argentea, ale s kopcovitým, polštářovitým tvarem. Tato rostlina dosahuje výšky asi 15 cm a její světle zelené listy jsou doplněny drobnými květy. Bílé nebo růžové květy přispívají k celkovému dojmu.

Nároky na pěstování těchto rostlin

Všechny tři druhy rostlin mají podobné nároky na pěstování. Jsou vhodné pro pěstování na plném slunci, přičemž jeřábovka preferuje lehký stín v horkých polohách. Lotus berthelotii potřebuje ke kvetení plné slunce, ale může být vysazován i ve světlém stínu jako půdopokryvná rostlina. Před výsadbou je důležité připravit půdu s dostatečným množstvím kompostu a dalších organických doplňků. Správná drenáž je nezbytná, zejména pro lotos. Při zalévání je třeba dbát na to, aby půda nebyla trvale vlhká, a nechat vrchní vrstvu mezi zálivkami částečně vyschnout.

Tyto rostliny s rozložitým povrchem budou nejefektivnější v kombinaci s několika rostlinami, které vytvářejí vertikální akcent. Ty by měly být velmi nízké a vizuálně by měly mít lehkou, jemnou strukturu. Například Festuca, Liriope a Ophiopogen jsou výbornými příklady. Stejně tak některé keře a křoviny vybrané pro sousední záhony by mohly mít také zpeřené listy, aby vytvořily spojení s půdními pokryvy.