Zahradničení růží

Růže mají v posledních letech špatnou pověst, protože jsou náročné na pěstování a údržbu. Pokud uvažujete o pěstování růží, nenechte se touto fámou zastavit. I když se může ukázat, že pěstování růží je náročné, jakmile si ho osvojíte, opravdu není tak špatné.

Výběr typu růže

Když začínáte se zahradničením růží, budete si muset vybrat, jaký typ růží chcete zasadit, a ne, nemluvím o barvě. Budete si muset vybrat mezi růžemi s holými kořeny, balenými a pěstovanými v kontejnerech. Růže s holými kořeny se prodávají v zimě a brzy na jaře. Měly by být vysazeny, jakmile skončí mrazy a půda je teplá a zpracovatelná. Balené růže jsou prostokořenné rostliny, které se prodávají v krabičkách nebo bedýnkách s něčím kolem kořenů, co udržuje vlhkost, například s pilinami. Růže pěstované v kontejnerech se pěstují v kontejnerech. Když jsou brzy na jaře k dispozici, jsou buď v poupatech, nebo již kvetou.

Výsadba růží: Klíč k úspěšnému růstu

Výsadba růží v zahradnictví se příliš neliší od výsadby jakéhokoli jiného druhu rostlin. Nejdůležitější je jako vždy dobrá, zdravá půda a vhodné místo pro výsadbu. Nezáleží na tom, zda jsou vaše růže prostokořenné nebo pěstované v kontejnerech, způsoby výsadby jsou stejné jako u jakýchkoli jiných keřů. Ujistěte se, že vybrané místo má dobrou drenáž, dostatek slunečního světla a že růže nebudou přeplněné. Před výsadbou je třeba odstřihnout všechny odumřelé listy a tenké nebo uhynulé výhony. Rovněž je třeba zkrátit poškozené nebo velmi dlouhé kořeny. Růže s holými kořeny před výsadbou namočte asi na 10-12 hodin do vody, aby se v kořenech obnovila vlhkost, a před výsadbou také zalijte půdu. Ujistěte se, že vykopaná jáma je dostatečně velká pro růst kořenů růže. Také je dobré použít kompost nebo mulč. Koneckonců růže mají rády další živiny stejně jako jiné rostliny.

Péče o růže: Hnojení, zálivka a řez

Hnojení a zálivka: Růže potřebují totéž co jiné rostliny, jen jsou o něco náročnější. Jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba mít při pěstování růží na paměti, je to, že růže jsou silní krmiváři a budou potřebovat několikanásobné hnojení. S hnojením je třeba začít brzy na jaře a přestat na začátku podzimu. Dbejte na to, abyste hnojení nepřehnali (hnojivo by mělo být dodáváno s návodem), a po každém krmení zalévejte. Růže vyžadují velké množství vody; důkladná zálivka dvakrát týdně by měla stačit.

Řez je nezbytnou součástí pěstování květin. Zvyšuje počet květů a podporuje zdravý růst rostlin. Různé odrůdy růží mají různé pokyny pro řez, takže si raději přečtěte, jaké druhy růží jsou doporučeny.

Závěr: Krásná odměna za péči

Hlavní věcí, kterou je třeba při zahradničení růží mít na paměti, je zalévat, zalévat a ještě jednou zalévat. Další věcí, která se týká zahradničení růží, je množství hnojiv a živin, které budete muset používat, a řez, který je třeba provádět, abyste měli růže pod kontrolou a zdravé. I když zahradničení růží zabere trochu více času a růže jsou pracnější, jsou to jedny z nejunikátnějších a nejkrásnějších rostlin a rozhodně stojí za tu práci navíc.