Výsadba stromů – kam umístit ovocné stromy

Při výběru krajinného nebo ovocného stromu do zahrady je třeba zvážit mnoho kritérií. Po výběru vyvstává otázka, kam je vysadit. Ačkoli se to může zdát jako samozřejmost a prostě věc zdravého rozumu, soudě podle množství zbytečných chyb, které člověk vidí jak v soukromých, tak dokonce i ve veřejných zahradách, je třeba znát několik základních pokynů k této otázce.

Výsadba stromů v blízkosti cest a vchodů

Není bohužel neobvyklé, že mladý stromek je vysazen několik metrů od cesty. Obvyklé zdůvodnění je, že větve, které by v budoucnu mohly rušit kolemjdoucí, lze „vždy ořezat“. To je naprosto špatný přístup ke stromu. Nelze jej libovolně řezat, odřezávat a porcovat, aniž by si to vyžádalo cenu, nejspíše vysokou, z hlediska jeho budoucího zdraví a dlouhověkosti. Kromě toho zkracování větví (na rozdíl od prořezávání až k základně) ničí přirozený tok a směr větve a zanechává trvale ošklivou ránu. Správná vzdálenost mezi stromem a cestou by proto měla být alespoň několik metrů, připočteno k přibližnému poloměru konkrétního druhu. (Poloměr je vzdálenost mezi okrajem koruny stromu a kmenem).

Jak daleko od domu by měly být vysazeny stinné stromy?

Obecně se uznává, i když to není nezbytně nutné, že stinné stromy v horkém, suchém a středomořském podnebí musí být opadavé, tedy bez listí během zimy. Zatímco stín poskytovaný listím dům v létě ochlazuje, absence listí umožňuje slunečním paprskům dům v zimě ohřívat. Aby bylo stínění co nejúčinnější, měla by koruna stromu vyčnívat nad dům. Ne vždy je to však žádoucí, protože by mohlo dojít k nechtěnému vytvoření tmavých, ponurých a klaustrofobických podmínek, zatímco výška stromu by mohla být v rozporu s měřítkem budovy. Nevhodné je to samozřejmě také v případě, že jsou na střeše instalovány solární energetické jednotky.

Za takových okolností by měl být stínící strom vysazen dostatečně daleko od domu, aby se nad ním nepovyšoval, a zároveň dostatečně blízko, aby stín od horkého odpoledního slunce přece jen pomáhal dům alespoň do určité míry ochlazovat. Opět je tedy nutné znát poloměr koruny vzrostlého stromu. Strom by tedy měl být ideálně vysazen na jihozápadní straně domu. Pokud použijete stálezelený druh, měl by být dostatečně vysoký, aby nižší úhel slunečních paprsků v zimě dům poněkud ohříval.