Nejdůležitější aspekty při výběru plotu

Plot je jednou z prvních věcí, které si u domu nebo jiné budovy všimnete. Vymezuje hranici a udává, kde začíná pozemek. A v současné době existuje nepřeberné množství možností, pokud jde o oplocení, a několik aspektů, které je třeba vzít v úvahu. Hlavními třemi věcmi, na které je třeba myslet, jsou bezpečnostní hledisko plotu, dekorativní hledisko a typ materiálu plotu a množství údržby, kterou bude třeba v průběhu stáří plotu provádět. Tento článek se bude zabývat těmito body a tím, co je třeba mít na paměti při nákupu plotu.

Bezpečnostní hledisko

Bezpečnostní hledisko patří pro mnoho majitelů domů mezi nejdůležitější. Spolu s bezpečností přichází i soukromí a tyto dvě věci jdou téměř ruku v ruce. Jedním z nejbezpečnějších typů plotu je plot z dřevěných panelů. Ten může být zasazen do ocelových nebo hliníkových plotových sloupků, které zajišťují stabilitu a pevnost, zatímco dřevěné panely vytvářejí velmi bezpečnou tvář a zároveň poskytují vysokou míru soukromí. Pokud vám záleží na bezpečnosti, ale na soukromí ne, pak jednou z možností, která stojí za zvážení, je plot s kovovými lištami. Pokud je postaven dostatečně vysoko, poskytuje optimální bezpečnost, ale otevřený styl umožňuje výhled zvenčí na pozemek a naopak.

Typ materiálu plotu a údržba

Výběr materiálu oplocení bude do značné míry záviset na celkovém vzhledu, kterého se snažíme na zahradě dosáhnout. Pokud je upřednostňován přírodní vzhled, je jasnou volbou dřevo, které však samo o sobě může nabízet širokou škálu materiálů. Oblíbenou volbou je cedr, zejména červený cedr, který může zvětrávat až do stříbrné barvy, i když v mnoha zahradách se dnes běžně objevuje i bambus. Pro jednoduché oplocení soukromí v zahradě nyní mnoho lidí volí rustikální ploty z chvojí a válcovaného bambusu.

Důležitým faktorem je údržba, zejména pokud je zahrada velká a je třeba udržovat několik set metrů oplocení v kondici. Pokud vám nevadí údržba a chcete přírodní materiály, je dřevo ideální volbou, i když se připravte na to, že budete muset každý rok nasadit kartáč a kreozotovou plechovku. Pokud vám údržba nevyhovuje, pak je jednou z nejlepších voleb vinyl. Dokáže napodobit dřevo nebo cihlu a nepotřebuje prakticky žádnou údržbu.

Jak vidíte, při výběru stylu a materiálu oplocení je třeba vzít v úvahu několik věcí. Důležité je, jak vypadá, ale pro mnoho lidí je nejdůležitější úroveň bezpečnosti. Před výběrem plotu se ujistěte, že jste prozkoumali všechny možnosti, abyste dosáhli správné rovnováhy mezi vzhledem, bezpečností a úrovní potřebné údržby.