Bezpečnostní tipy pro krb

V následujících několika řádcích se vám pokusím poskytnout několik základních bezpečnostních tipů, které byste měli mít na paměti v souvislosti s vaším krbem.

Jedním z nejpřehlíženějších bezpečnostních postupů u krbu je obvykle jeho údržba. Krby musí být každý rok kontrolovány a prohlíženy odborníkem. Předejdete tak nehodám, které by mohly být způsobeny mimo jiné faktory, jako je prasklina v maltě, v cihlách nebo ve vyzdívce kouřovodu a také v důsledku překážek.

Také je velmi důležité mít funkční požární signalizaci, která je pravidelně testována. Kromě toho byste se měli ujistit, že v okolí, kde se nachází krb, máte hasicí přístroj, a také byste měli nainstalovat zástěnu, která krb zcela zakryje a zajistí, aby jiskry nemohly vycházet ven. Nenechávejte děti samotné v blízkosti krbu, a pokud je to možné, nainstalujte speciální branku, která vám zajistí, že mezi nimi a ohněm bude bezpečná vzdálenost.

Často si neuvědomujeme, jaké všechny hořlavé materiály mohou být kolem nás. Je velmi důležité si tyto materiály uvědomit, abyste se vyhnuli jejich umístění v blízkosti krbu. Mezi potenciálně hořlavé a nebezpečné materiály, na které bychom si měli dávat pozor a udržovat je v obezřetné vzdálenosti od krbu, patří například nejrůznější papíry, koberce, nábytek a samozřejmě podpalovače a polena.

Důležité je také velmi opatrně zacházet s popelem. Jakmile oheň zhasne, je nesmírně důležité se ujistit, že veškerý popel před obýváním místnosti nebo jeho likvidací vychladl. Pokud je chcete skladovat, měli byste je umístit do kovové nádoby s víkem. Neopouštějte místnost, dokud si nejste zcela jisti, že veškerý popel a oheň jsou zcela uhašeny, důkladně to zkontrolujte.